Jednoduché zásady správné výživy v praxi

 

Jednoduché zásady správné výživy v praxi

 

1. Pestrost a sezónnost

  • Děti by měly mít možnost ochutnat různé potraviny a příchutě, aby si rozvíjely chutě a návyky.

  • Tip pro jídelny: Nabízet menu založené na sezónních potravinách – nejen že jsou čerstvější a chutnější, ale často i cenově dostupnější.

2. Omezení průmyslově zpracovaných potravin – toto bude v platnosti i pro nový spotřební koš 2025

  • Jídla by měla být připravována co nejvíce z čerstvých, sezónních surovin.

  • Tip pro jídelny: Místo instantních směsí pro omáčky nebo polévky využívat čerstvé ingredience, alespoň to zkoušet, používat více koření.

3. Dostatek zeleniny a ovoce

  • Každý oběd by měl obsahovat porci zeleniny (čerstvou, vařenou nebo v polévce).

  • Tip pro jídelny: Začít např. „zeleninový barem“, kde si děti samy vybírají. Je to zábavné a podporuje chuť zkusit něco nového a určitě si nějakou zeleninu vyberou.

5. Snížení přidaného cukru a soli

  • Omezení slazených nápojů a sladkých dezertů.

  • Tip pro jídelny: Nabídnout dezerty typu ovocné saláty, jogurt s ovocem nebo celozrnné muffiny. Např. bílý jogurt hollandia s ovocem a na ozdobu malou sušenku – např. od Opavie Koka.

6. Pitný režim

  • K obědu by měla být vždy k dispozici čistá voda nebo neslazený čaj.

  • Tip pro jídelny: Vyřadit slazené nápoje, které často obsahují prázdné kalorie.

7. Edukace dětí

  • Důležité je nejen podávat zdravé jídlo, ale také děti učit, proč je dobré ho jíst, jak si sestavit talíř atd.

  • Tip pro jídelny: Pořádat „týdny zdraví“, kdy by děti měly možnost seznámit se s jídlem hravou formou – například vaření s kuchařem, ochutnávky exotických druhů zeleniny.

8. Zapojení rodičů a zpětná vazba

  • Získat podporu rodičů a komunikovat jim, proč jídelna mění stravovací návyky.

  • Tip pro jídelny: Organizovat ochutnávkové dny pro rodiče nebo sdílet recepty, které děti ochutnaly ve škole anebo rodiče, či důvěrníky tříd pozvat na ochutnávku jídla v rámci třídních schůzek

 

 

ZAJÍMAVOSTI ZE ŠKOLNÍCH JÍDELEN:

ZŠ DOBŘANY zavedla nový stravovací systém v podobě rautových stolů, kdy si děti mohou samy vybrat. Cena obědů zůstala přitom stejná. Ve Skandinávii je tento systém zcela běžný. Výhodou je, že si děti budují jiný vztah k jídlu a svým výběrem přebírají i vlastní zodpovědnost. Ředitel školy si pochvaluje, že ubylo 20 procent odpadu jídla.

Kuchař Pavel Matula s dětmi na začátku komunikoval, co mají a nemají rády, vysvětlil jim celou skladbu jídelníčku, co a proč v něm musí být obsaženo. Děti to pochopily a daly nám i podněty, jak vařit jídla, která nemají rády, aby to bylo pro ně přijatelné. I rodiče jsou nadšení

Zdroj: https://www.idnes.cz/hradec-kralove/zpravy/samoobsluzna-skolni-jidelna-dobrany-orlicke-hory-skola-bufet.A241014_822076_hradec-zpravy_tuu

Velmi zajímavý rozhovor s panem ředitelem školy Janem Grulichem

https://www.margit.cz/043-special-o-skutecnem-jidle-ve-skolni-jidelne-s-janem-grulichem/