Blog

Klára Zurynková, výživová poradkyně 

Klára Zurynková_foto 2




Klára je certifikovaná zdravotní a mindset koučka. Podporuje zdraví a prevenci z holistického pohledu. Kromě rovnováhy výživy, pohybu a bioritmu se zaměřuje i na zlepšení stravy dětí jako takové, a také ve školních jídelnách.

Věří, že zdravá výživa má zásadní vliv nejen na fyzické zdraví, ale také na chování a soustředění dětí. Reaguje na současný alarmující trend dětské obezity a ráda bude inspirovat i vedoucí školních jídelen, jak lehce zavést vyvážená, chutná a výživná jídla. Společně lze udělat v rámci prevence zdraví mnoho a také se podílet na formování budoucí generace, která bude zdravá a plná chuti - do života.

Klára v roce 2013 studovala Výživové poradenství a na poli výživy se vzdělává neustále. Až nové poznatky ve vědě - v epigenetice - ji přesvědčily k tomu, že se tomuto oboru věnuje naplno. Je fascinující, co se dá v lidském těle změnit a že se dají zvrátit i civilizační nemoci!

Klára je navíc lektorkou cvičení dětí, plavání s dětmi a v současné době se věnuje BabYoze. Vystudovala v rámci MŠMT Nové poznatky ve vzdělávání dětí - součástí byla i dětská psychologie a výživa. V roce 2023 vystudovala Health & Mindset koučink a tomuto oboru se začala věnovat naplno -  jak s jednotlivci, tak skupinově. Dokonce na Mindset akademii učila i budoucí zdravotní kouče.

Těšíme se, že se společně zaměříme na zdraví naší budoucí generace a že to přinese mnohé i vám. Malé kroky vedou k velkým změnám a výsledkům. To co uděláme pro naše zdraví dnes se totiž skutečně odrazí na naší kondici v budoucnu.






Výpis článků

"Teplo na talíři": Výživné a chutné recepty na zimní měsíce

Proč v zimě sáhnout po teplých, výživných jídlech Naše tělo v zimě potřebuje více energie na udržení vnitřního tepla. Proto mu prospívají jídla vařená, pečená či dušená – nikoliv syrová a studená. Teplé pokrmy podporují trávení, posilují slezinu a ž...

❄️ Jak se připravit na zimní období

Posilující jídla v rámci Nového spotřebního koše Po podzimních dnech přichází stále větší zima, tak se pojďme na ní více připravit v jídelníčku. Je to období, kdy je ještě více třeba dbát na to, co jíme. Zimní období je pro dětský organismus náročně...

🍂 Podzim na talíři: Jak využít sezónnost i novinky v Novém spotřebním koši

Podzim přináší do našich kuchyní barvy, vůně a chutě, které jsou dětem blízké a přirozené. Ve firmě Pegas víme, že školní jídelny stojí denně před výzvou připravit pokrmy, které jsou nejen chutné, ale i v souladu s doporučeními Nového spotřebního koš...

Výhody a rizika nového spotřebního koše, jak se nejlépe připravit

Výhody a rizika nového spotřebního koše, jak se nejlépe připravit Od září 2025 začíná platit nový spotřební koš, zatím na dobrovolné bázi. Povinný ale bude od školního roku 2026/2027. Znamená to, že školní jídelny mají rok na to, aby si nová pravidl...

Jak s lehkostí a přehledem vstoupit do nového školního roku (i s novým spotřebním košem)

Věřím, že jste si odpočinuli a nabrali hodně sil o prázdninách a pojďme se společně naladit na začátek školního roku.  Dovedu si představit, že začátek školního roku je pro každou vedoucí školní jídelny vždy výzvou. Administrativa, plánování, k...

Co (ne)říkat dětem o jídle: Komunikační tipy pro personál jídelny

Věřím, že v minulém blogu jste našli nějakou rybí inspiraci a pro tentokrát jsem vybrala téma více teoretické, než praktické, ale neméně důležité.  Jak s dětmi komunikovat o jídle, tak pojďme na to. „Sněz to, jinak nebudeš zdravý/...

Jak připravit pokrmy z ryb chutně ve školní jídelně (a nebát se, že je děti vrátí)

Ryby. Zdravé, výživné, plné jódu a omega-3, ale… ve školní jídelně často nepopulární.  „Zase ryba?“ – tuhle větu nechce slyšet žádná vedoucí jídelny. A přitom to vůbec nemusí být taková noční můra. Stačí pár chytrých úprav a ryba se může stát h...

Specifika dětské chuti a návyky z domova. Jak to souvisí s preferencemi u dětí?

Věřím, že minulý článek vám byl inspirací a uvařili jste pro děti studený oběd, když už přišlo skoro letní počasí. Toto číslo našeho blogu se budeme věnovat, kde to se stravovacími návyky začíná, jak to souvisí s preferencemi dětí. Článek si nen...

Studený kvalitní oběd v letních měsících pro školáky

Když je horko, oběd nemusí být horký V letních měsících není taková chuť k jídlu jako v zimě a přirozeně se jí méně a lehčeji, což by nemělo tak platit úplně u dětí, které jsou stále ve vývojové fázi života. Často děti přicházejí na oběd u...

Pitný režim ve škole: Jak podpořit hydrataci dětí?

Pitný režim ve škole: Jak podpořit hydrataci dětí?   Jak podpořit pitný režim ve škole a ve školní jídelně Dostatečný pitný režim je klíčem ke zdraví, soustředění i dobré náladě dětí během celého dne. Přesto mnoho dětí chodí do školy s minime...

Ovládací prvky výpisu

18 položek celkem