Luštěniny – výživná síla pro zdravé děti

V minulém článku Čerstvé a sezónní potraviny jako základ jídel ve školní jídelně jsem se zmínila o luštěninách, které jsou vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny, posilovačem imunity, přirozeným zdrojem energie a tepla, zdrojem železa, zinku, vit. skupiny B. Jsou tzv. skvělým „zimním“ jídlem. Dle nové vyhlášky bude potřeba zařadit více bezmasých jídel. Či-li luštěniny budou významným zdrojem rostlinných bílkovin ve stravě dětí. 

Dnes se zaměříme na to, proč je zařadit dětem do jídelníčku častěji, obzvlášť nyní v zimě, a co bychom mohli udělat pro to, aby u dětí získaly oblibu. 

Proč děti odmítají luštěniny?

  1. Nevýrazná chuť a konzistence – Klasické přípravy (kaše, husté omáčky) mohou být mdlé nebo příliš hutné.
  2. Špatné zkušenosti – Pokud děti jednou zažijí nevhodně připravenou luštěninu (např. tvrdé, nerozvařené fazole nebo naopak rozvařenou hrachovou kaši), snadno si ji zafixují jako „nechutnou“.
  3. Vzhled a textura – Některé děti nesnáší „kašovitou“ konzistenci nebo „slizký“ pocit v ústech (např. u čočky nebo cizrnového hummusu).
  4. Nedostatek kreativity v úpravě – Luštěniny jsou často podávány v nudné formě (hrachová kaše s uzeným masem, čočka na kyselo), což děti neosloví.
  5. Sociální vliv – Pokud je luštěnina považována za „nudné“ nebo „nezajímavé“ jídlo, děti ji nechtějí jíst, aby nezapadly mezi „odpůrce“.
  6. Špatná pověst – Luštěniny jsou spojovány s nadýmáním a „nepopulárními“ účinky na trávení, což může být terčem posměšků mezi dětmi.

 

Jak je udělat atraktivnějšími pro děti a jak postupovat, aby se děti naučily s oblibou luštěniny konzumovat?

🔸 Příprava jiným způsobem – Luštěniny nemusí být jen kaše nebo polévky.

🔸 Dochucení a koření – Použití česneku, bylinek, citronu, kmínu, kurkumy či papriky dodá pokrmům lepší chuť. 

🔸 Vizuální atraktivita – Pestré barevné kombinace (např. červená čočka, zelené fazolky, žlutý hummus) mohou děti více zaujmout. Stačí přidat kurkumu a děti zaujme už ta barva pokrmu a budou to chtít ochutnat. 

🔸 Postupná adaptace – Nejprve podávat luštěniny v menším množství a v kombinaci s jinými oblíbenými potravinami.

🔸 Zapojení dětí – Pokud děti pomáhají s přípravou jídel (např. míchají těsto na karbanátky, ochutnávají různé luštěninové pomazánky), mají k jídlu lepší vztah.

 

Luštěniny se mohou podávat jako:

    • Hummus s pečivem – Jemný a lahodný dip k oblíbenému pečivu.
    • Čočkové karbanátky – Křupavé a chutné, mohou připomínat „klasické“ jídlo.
    • Luštěninové placičky – Např. cizrnové nebo fazolové, chutnají jako bramboráčky.
    • Těstoviny z luštěnin – Např. cizrnové nebo čočkové těstoviny vypadají jako běžné těstoviny, ale mají lepší výživovou hodnotu.

 

  • Luštěninové pomazánky – Například cizrnová, fazolová nebo čočková pomazánka s bylinkami. 

 

 

Inspirace pro vás - RECEPTY Z LUŠTĚNIN:

 

Čočka beluga s cuketou

Technologický postup:

Cibuli zpěníme s česnek a na kostičky nakrájeným zázvorem, přidáme upečenou cuketu, uvařenou čočku (můžeme nahradit klasickou), koření, ocet, petržel, dochutíme solí a pepřem. Podáváme studené i teplé. Můžeme doplnit o zastřené vejce.

Receptura na 10 porcí 

Čočka beluga s cuketou

Suroviny

množství

jednotka

Čočka beluga s cuketou

1

porce

suroviny

množství

jednotka

bylinky petržel

0,005

kg

cibule

0,025

kg

cuketa

0,05

kg

česnek

0,004

kg

čočka beluga

0,12

kg

koření kurkuma

0,002

kg

koření pepř

0,0005

kg

ocet vinný

0,005

l

olej rostlinný

0,01

l

sůl

0,0015

kg

zázvor

0,002

kg

 

Dhal ze žlutého hrachu

Technologický postup:

Orestujeme cibuli a česnek na oleji, přidáme protlak zaprášíme kořením a zlehka orestujeme, přidáme žlutý hrách (možno nahradit obyčejnou zeleninou) přidáme drcená rajčata, nasekané stonky koriandru (listy používáme na ozdobu), a polovinu feferonky na nudličky, zalijeme vodou, ale myslíme na to, že potřebujeme vyvařit na hustotu klasické čočky na kyselo. Po změknutí hrachu tyčovým mixérem cca poloviny hmoty rozmixujeme, a poloviny necháme na mozaiku. Zdobíme zbylými feferonky a koriandrem. Příloha: pita chléb, naan chléb, basmati rýže.

 

Suroviny:

Receptura na 10 porcí 

Dhal ze žlutého hrachu

Suroviny

množství

jednotka

Dhal ze žlutého hrachu

1

porce

suroviny:

množství

jednotka

bylinky koriandr

0,007

kg

cibule

0,03

kg

mražené – česnek drcený

0,005

kg

hrách zelený/žlutý

0,09

kg

koření kurkuma

0,001

kg

feferonky čerstvé mix

0,0017

kg

koření kmín římský

0,0015

kg

koření masala (garam, tandoori)

0,003

kg

koření pepř

0,0005

kg

olej rostlinný

0,01

l

rajčata drcená

0,06

kg

sůl

0,001

kg

zázvor

0,007

kg

bylinky koriandr

0,003

kg

 

💛 Poselství pro kuchařky:
👉 Nezapomeňte na to, že vaše práce je nesmírně důležitá – díky vám mají děti sílu, energii a zdraví!
👉 I v zimě můžeme přinést do jídelníčku více radosti, barev a chuti!
👉 Jste skvělé, protože pomáháte dětem růst a učit se s plným bříškem a úsměvem! 

 

Přeji vám krásné zimní dny, opatrujte se!

Klára