Proč v zimě sáhnout po teplých, výživných jídlech
Naše tělo v zimě potřebuje více energie na udržení vnitřního tepla. Proto mu prospívají jídla vařená, pečená či dušená – nikoliv syrová a studená. Teplé pokrmy podporují trávení, posilují slezinu a žaludek (jak by řekla tradiční čínská medicína) a celkově přinášejí pocit nasycení a klidu. V tomto díle najdete i více receptů.
Skvělým základem zimního jídelníčku ve školních jídelnách jsou obiloviny, luštěniny a kořenová zelenina – potraviny, které dodávají teplo do organismu a zároveň spoustu výživných látek.
Celozrnné obiloviny a pseudoobiloviny, jako je pohanka, jáhly, bulgur či quinoa budou součástí nového spotřebního koše, který bude v platnosti 2026/2027 a celozrnné obiloviny budou tvořit 25 procent z celkového množství obilovin podávaných ve školních jídelnách. V zimním období se přímo nabízí se s nimi naučit pracovat a začít je zařazovat do školního jídelníčku.
Tipy pro zimní menu ve školní jídelně
- Zařazujte teplé polévky – ideálně hustší, se zeleninou nebo luštěninami. Polévka nejen zasytí, ale i přirozeně zahřeje.
- Zkuste kombinovat obiloviny a luštěniny – společně tvoří plnohodnotný zdroj bílkovin a dětem chutnají (např. čočka s bulgurem nebo cizrnové těstoviny s omáčkou).
- Nebojte se koření – špetka tymiánu, majoránky, kurkumy nebo skořice dokáže podpořit chuť i imunitu.
- Teplé dezerty jsou v zimě vítaným zpestřením – například pečená jablka či hrušky, teplá kaše, jáhelník, rýžový nákyp
Receptová inspirace pro zimní měsíce
🥣 Krémová polévka z červené čočky a batátů
Suroviny (na cca 10 porcí):
- 500 g červené čočky (PEGAS)
- 1 větší batát, 3 mrkve, 1 cibule
- 2 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce oleje, sůl, kurkuma, čerstvý koriandr
Postup:
Na oleji orestujte cibuli, přidejte nakrájenou zeleninu, zalijte vývarem, přidejte čočku a vařte doměkka. Dochuťte solí a kurkumou, rozmixujte dohladka.
➡️ Výživný start oběda, který děti zahřeje i zasytí.

🍲 Luštěninové ragú s kořenovou zeleninou a jáhly
Suroviny (na 10 porcí):
- 400 g směsi čočky a fazolí (PEGAS)
- 200 g jáhel (PEGAS)
- 3 mrkve, 2 petržele, 1/4 celeru
- rajčatový protlak, tymián, bobkový list
Postup:
Luštěniny předem namočte a uvařte doměkka. Na cibulce orestujte zeleninu, přidejte protlak, koření a luštěniny. Promíchejte s vařenými jáhly.
➡️ Syté hlavní jídlo plné rostlinných bílkovin a vlákniny.
🍛 Bulgur se zeleninou a sýrem
Suroviny (na 10 porcí):
- 500 g bulguru (PEGAS)
- 1 cuketa, 1 paprika, 1 cibule
- 150 g strouhaného sýra, 2 lžíce oleje
Postup:
Na oleji orestujte zeleninu, přidejte uvařený bulgur, promíchejte, zapečte se sýrem.
➡️ Jednoduché hlavní jídlo, které děti milují, díky jemné chuti i sýrové krustě.
🍎 DEZERT – Pečená jablka s ovesnou drobenkou
Suroviny (na 10 porcí):
- 8–10 jablek
- 150 g ovesných vloček, 50 g másla, 2 lžíce medu, skořice
Postup:
Jablka nakrájejte, vyskládejte do gastronádoby, posypte směsí vloček, másla a medu, zapečte dozlatova.
➡️ Teplý dezert, který provoní jídelnu a děti potěší i bez přidaného cukru.
Na závěr
Teplé jídlo v zimě dělá mnohem více než jen zasytí. Pomáhá dětem lépe zvládat chlad, podporuje imunitu a přináší pocit pohody. V naší nabídce na webu i v článcích na blogu vám přinášíme stále kvalitní suroviny, díky nimž je možné připravit jídla chutná, pestrá a výživná – od luštěnin přes obiloviny a recepty z nich. Díky nim můžete snadno vytvořit zimní menu, které děti zahřeje i potěší.
Klára
