"Teplo na talíři": Výživné a chutné recepty na zimní měsíce

Proč v zimě sáhnout po teplých, výživných jídlech

Naše tělo v zimě potřebuje více energie na udržení vnitřního tepla. Proto mu prospívají jídla vařená, pečená či dušená – nikoliv syrová a studená. Teplé pokrmy podporují trávení, posilují slezinu a žaludek (jak by řekla tradiční čínská medicína) a celkově přinášejí pocit nasycení a klidu. V tomto díle najdete i více receptů.

Skvělým základem zimního jídelníčku ve školních jídelnách jsou obiloviny, luštěniny a kořenová zelenina – potraviny, které dodávají teplo do organismu a zároveň spoustu výživných látek.

Celozrnné obiloviny a pseudoobiloviny, jako je pohanka, jáhly, bulgur či quinoa budou součástí nového spotřebního koše, který bude v platnosti 2026/2027 a celozrnné obiloviny budou tvořit 25 procent z celkového množství obilovin podávaných ve školních jídelnách. V zimním období se přímo nabízí se s nimi naučit pracovat a začít je zařazovat do školního jídelníčku.

Tipy pro zimní menu ve školní jídelně

  • Zařazujte teplé polévky – ideálně hustší, se zeleninou nebo luštěninami. Polévka nejen zasytí, ale i přirozeně zahřeje.
  • Zkuste kombinovat obiloviny a luštěniny – společně tvoří plnohodnotný zdroj bílkovin a dětem chutnají (např. čočka s bulgurem nebo cizrnové těstoviny s omáčkou).
  • Nebojte se koření – špetka tymiánu, majoránky, kurkumy nebo skořice dokáže podpořit chuť i imunitu.
  • Teplé dezerty jsou v zimě vítaným zpestřením – například pečená jablka či hrušky, teplá kaše, jáhelník, rýžový nákyp

Receptová inspirace pro zimní měsíce

🥣 Krémová polévka z červené čočky a batátů

Suroviny (na cca 10 porcí):

  • 500 g červené čočky (PEGAS)
  • 1 větší batát, 3 mrkve, 1 cibule
  • 2 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce oleje, sůl, kurkuma, čerstvý koriandr

Postup:
Na oleji orestujte cibuli, přidejte nakrájenou zeleninu, zalijte vývarem, přidejte čočku a vařte doměkka. Dochuťte solí a kurkumou, rozmixujte dohladka.
➡️ Výživný start oběda, který děti zahřeje i zasytí.

 

 

🍲 Luštěninové ragú s kořenovou zeleninou a jáhly

Suroviny (na 10 porcí):

  • 400 g směsi čočky a fazolí (PEGAS)
  • 200 g jáhel (PEGAS)
  • 3 mrkve, 2 petržele, 1/4 celeru
  • rajčatový protlak, tymián, bobkový list

Postup:
Luštěniny předem namočte a uvařte doměkka. Na cibulce orestujte zeleninu, přidejte protlak, koření a luštěniny. Promíchejte s vařenými jáhly.
➡️ Syté hlavní jídlo plné rostlinných bílkovin a vlákniny.

🍛 Bulgur se zeleninou a sýrem

Suroviny (na 10 porcí):

  • 500 g bulguru (PEGAS)
  • 1 cuketa, 1 paprika, 1 cibule
  • 150 g strouhaného sýra, 2 lžíce oleje

Postup:
Na oleji orestujte zeleninu, přidejte uvařený bulgur, promíchejte, zapečte se sýrem.
➡️ Jednoduché hlavní jídlo, které děti milují, díky jemné chuti i sýrové krustě.

🍎 DEZERT – Pečená jablka s ovesnou drobenkou

Suroviny (na 10 porcí):

  • 8–10 jablek
  • 150 g ovesných vloček, 50 g másla, 2 lžíce medu, skořice

Postup:
Jablka nakrájejte, vyskládejte do gastronádoby, posypte směsí vloček, másla a medu, zapečte dozlatova.
➡️ Teplý dezert, který provoní jídelnu a děti potěší i bez přidaného cukru.

Na závěr

Teplé jídlo v zimě dělá mnohem více než jen zasytí. Pomáhá dětem lépe zvládat chlad, podporuje imunitu a přináší pocit pohody. V naší nabídce na webu i v článcích na blogu vám přinášíme stále kvalitní suroviny, díky nimž je možné připravit jídla chutná, pestrá a výživná – od luštěnin přes obiloviny a recepty z nich. Díky nim můžete snadno vytvořit zimní menu, které děti zahřeje i potěší.

Klára