Jak připravit pokrmy z ryb chutně ve školní jídelně (a nebát se, že je děti vrátí)

Ryby. Zdravé, výživné, plné jódu a omega-3, ale… ve školní jídelně často nepopulární. 

„Zase ryba?“ – tuhle větu nechce slyšet žádná vedoucí jídelny. A přitom to vůbec nemusí být taková noční můra. Stačí pár chytrých úprav a ryba se může stát hvězdou obědového menu. Opravdu!

  1. Když surovina voní po moři, ne po rybě, máme vyhráno

Základem je kvalitní ryba. Ideálně ta, která nezapáchá ještě předtím, než se dostane do kuchyně. Ať už je mražená nebo chlazená, sledujte čistotu masa, jeho barvu a vůni. Vsaďte na jistotu: treska, losos – jemné druhy, které dětské jazýčky neodradí. Z výživového hlediska doporučuji nesmažené ryby, viz. další bod.  

Nechte si dodat filety bez kostí, bez kůže – čím méně překvapení na talíři, tím větší šance na snědený oběd. V naší nabídce najdete například tresku nebo filé.

  1. Konec smažení – ať to voní, ne přepaluje

Rybí smaženky v trojobalu už patří do minulosti. Dneska bodují pečené filety, rybí „nugetky“ z trouby, nebo ryba dušená se zeleninou a bylinkami. Chuť se zvýrazní třeba citronovou šťávou, petrželkou nebo trochou másla – stačí opravdu málo a ryba se promění v delikatesu.

Tip pro odvážné: zkuste udělat rybí karbanátky s bramborem a zeleninou. Vypadají jako klasika, ale uvnitř je poklad a nebojte se i tuňáka ve vlastní šťávě v konzervě.

  1. Oko jí – a to dětské obzvlášť

Ryba s bramborem může být nudná – anebo i veselá. Stačí barvy a nápad. Děti milují věci, které vypadají hezky.

  • Místo vařených brambor zkuste bramborové měsíčky z trouby.
  • K rybě dejte barevné zeleninové pyré – třeba hráškové nebo mrkvové.

 

  1. Ochutnávky? Ano, prosím!

Když dítě ochutná rybu bez nátlaku, je větší šance, že si ji příště vezme celou porci. Udělejte z toho malou událost – třeba „Ryba trochu jinak“, dejte dětem možnost hlasovat, která jim chutnala nejvíc, a máte vyhráno. A nebojte, nemusíte hned překopávat celý jídelníček. I jedno nové jídlo měsíčně je krok správným směrem.

  1. Příběh prodává

Ryba má obrovský potenciál – nejen výživový, ale i vyprávěcí. Řekněte dětem, odkud ta ryba pochází. Ukažte jim, že to není „smradlavá potvora“, ale třeba losos z Norska, co plaval v moři jako závodník, nebo pstruh z českého potoka.

Spolupracujte s učiteli, udělejte z ryby součást příběhu – děti si to zapamatují a oběd získá úplně jiný rozměr.

  1. Recept

- o zdravých a výživově hodnotných benefitech quinoy jsme si povídali v předchozích článcích. Firma Pegas má quiou také ve svém sortimentu. 

 

Salát z quinoy, brambor a tuňáka (4–6 porcí)

Recept z Biokuchařky Hanky Zemanové

2yOdZWzOaTcXSaWXm6OmSP13egs

Ingredience:
150 g quinoy (namočit přes noc)
– 400 ml vody
– 0,5 kg uvařených brambor
– 1 menší cibule
– 2 lžíce umeocta/či octa
– 200 g kyselých okurek
250 g tuňáka v olivovém oleji
– 1,5 lžičky soli
– čerstvě mletý pepř
– 6 lžic olivového oleje
– hrst nasekané natě cibulky, petrželky, v zimě polníčku

Postup:

  • Quinou propláchněte, namočte na 10-12 hodin, poté slijte a uvařte v cca 350 ml čerstvé vody v hrnci se silným dnem 10 minut. Nechte vychladnout pod pokličkou.
  • Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  •  Cibuli nakrájejte nadrobno, smíchejte s umeoctem/octem a nechte chvíli odležet.
  • V míse smíchejte quinou, brambory, cibuli s umeoctem/ocet, nakrájené okurky a tuňáka.
  • Osolte, opepřete a přidejte olivový olej.
  • Na závěr přimíchejte zelenou nať nebo polníček.

TIP: Místo kyselých okurek můžete použít cherry rajčata (cca 250 g), kapary, sterilované kapie nebo sušená rajčata, záleží na vaši fantazii

Závěrem

Ryby ve školní jídelně nemusí být strašákem. Když je uděláte chytře, voňavě a s nápadem, děti si je zamilují. A vám už nikdo neřekne: „Fuj, ryba!“ Ale spíš: „Paní vedoucí, kdy bude zase ta dobrá lososová se zeleninou?“

Ať se vám daří!

Klára