Čerstvé a sezónní potraviny jako základ jídel ve školní jídelně

Čerstvé a sezónní potraviny jako základ jídel ve školní jídelně

Využívání čerstvých a sezónních surovin je klíčovým krokem k zajištění zdravější a chutnější stravy pro děti. Tyto potraviny mají nejen vyšší nutriční hodnotu, ale také lépe odpovídají potřebám těla v konkrétním ročním období.

Proč volit sezónní potraviny?

  1. Vyšší kvalita a chuť: Zelenina a ovoce sklízené v jejich přirozené sezóně jsou plné chutí a živin.
  2. Čerstvost: Kratší přepravní vzdálenosti znamenají, že suroviny jsou čerstvější a méně zpracované. Je známo, že převozem a uskladněním ztrácí ovoce či zelenina minerály a vitamíny. 
  3. Ekonomická výhodnost: Sezónní potraviny jsou obvykle dostupnější a cenově výhodnější než např. citrusové plody z dovozu. 
  4. Udržitelnost: Lokální a sezónní výběr pomáhá snížit ekologickou stopu a podporuje naše zemědělství.

Jak zařadit čerstvé a sezónní potraviny do jídelníčku?

  • Inspirace sezónním kalendářem: Sestavte jídelníček na základě aktuální nabídky lokálních sezónních produktů. Například na podzim zařaďte dýni, řepu nebo jablka, v létě zase cukety, rajčata nebo jahody a nyní aktuálně v zimě hlavně kořenovou zeleninu, zelí, pekingské zelí a fermentovanou zeleninu.
  • Různorodost pokrmů: Kombinujte různé druhy zeleniny a ovoce, aby byl jídelníček pestrý a lákavý. To bude děti i vás bavit. 
  • Edukační prvky: Zapojte děti do poznávání sezónních surovin – třeba prostřednictvím ochutnávkových dnů nebo interaktivních workshopů o výživě ve škole.

Příklad sezónního menu – ZIMA:

  • Polévka: Krémová zeleninová či čočková polévka.
  • Hlavní chod: Hovězí maso na mrkvi s bramborem.
  • Dezert: Jablečný kompot s hřebíčkem a skořicí (zima).

V ZIMĚ není taková hojnost vitamínů či minerálů z čerstvé zeleniny a ovoce, proto doporučuji zařadit více luštěnin jako je pohanka, čočka červená či černá nebo pseudoobilovinu quinoa, kterou je možno nahradit místo rýže či jáhel jako příloha anebo z toho uvařit něco jako je rizoto, kdy místo rýže dáme quinou.

Co najdete v nabídce na našem webu?

QUINOA BÍLÁ

esenciální bílkoviny, vlákninu, minerály: hořčík, železo a zinek, vitamín skupiny B

QUINOA ČERNÁ

černá quinoa je sladší, a proto se používá do salátů, po uvaření drží tvar

ČERNÁ ČOČKA BELUGA

vitamíny skupiny B – jako B1, B6, B9, minerály, jako je železo, hořčík, zinek, draslík, fosfor a mangan, bílkoviny, vláknina a antioxidanty

ČERNÁ ČOČKA BELUGA

velmi podobné složení minerálů a vitamínů jako černá čočka, navíc ČERVENÁ ČOČKA JE STRAVITELNĚJŠÍ A MŮŽE SE KRÁSNĚ VYUŽÍT:

  • do krémové polévky
  • do kari a dušených pokrmů
  • jako kaše
  • jako přísada do pomazánek nebo salátů




Krásné zimní dny a opatrujte sebe a svou energii!

Klára Zurynková
za tým Pegas