Když máme v životě vyváženou, pestrou stravu, nemusíme se bát zařadit dětem do jídelníčku něco sladkého. Není dobré, když sladké převažuje nad kvalitním jídlem, to věřím, že je všem jasné. Dnešní díl se budeme věnovat masu, komplexní živočišné...
Novinky
Jak jsem zmínila v minulých článcích našeho blogu - školní jídelny hrají důležitou roli v tom, jaké stravovací návyky si děti vytvářejí a jaký si budují vztah k jídlu. Součástí jídelníčku bývají i sladké dezerty, které mají svou tradici – od ovocných koláčů až po hlavní sladká jídla jako je rýžový nákyp, buchtičky s krémem či zemlbába. Jak ale zajistit, aby byly zdravější, a zároveň chutné? A proč je lepší dávat sladké až po hlavním jídle?
Zdravější sladkosti: Co může školní jídelna nabídnout?
Místo klasických sladkých dezertů plných cukru a bílé mouky můžeme dětem nabídnout nutričně hodnotnější varianty:
- Ovocné koláče z celozrnné mouky – přirozeně sladké díky ovoci, např. můžeme sladit rozmixovaným banánem, ořechy, či sušenými plody. Přidáním sušeného ovoce do koláče navýšíme sladkost a již nemusíme přidávat tolik cukru. Viz. nabídka sušeného ovoce ZDE.
- Tvarohový krém s ovocem – zdravější alternativa místo pudinku
V minulém díle našeho blogu jsem zmínila chystaný nový produkt firmy Pegas Luštěninová srdíčka – na sladko, která můžeme přidávat do různých školních dezertů jako ozdobu a tím zvýšit nutriční hodnotu dezertu, jako např.
Tvarohovo-jogurtový krém s ovocem a křupavými luštěninovými srdíčky
Ingredience (na 4 porce):
- 250 g polotučného tvarohu
- 150 g bílého jogurtu (ideálně řeckého pro krémovější konzistenci)
- 1 lžíce medu nebo rozmixovaného banánu na doslazení
- 1 lžička vanilkového extraktu (volitelné)
- 100 g čerstvého ovoce (jahody, borůvky, mango…)
- 1 hrst luštěninových křupavých srdíček od firmy Pegas na ozdobu
Proč je lepší jíst sladké až po hlavním jídle a proč nejsem zastáncem jen sladkého jídla pro děti k obědu?
Mnoho dětí miluje sladké a nejraději by si dezert dali jako první. To ale může mít negativní vliv na jejich energii a soustředění. Pokud sníme sladké nalačno:
- Rychle se zvýší hladina krevního cukru, což vede k prudkému vzestupu energie, ale krátce nato i k poklesu.
- Tento pokles může způsobit únavu, nesoustředěnost, a dokonce i podrážděnost.
- Může se objevit i hlad brzy po jídle, protože jednoduché cukry se rychle vstřebávají a nezajišťují dlouhodobou sytost.
Naopak pokud sladkou tečku zařadíme až po vyváženém hlavním jídle, tělo lépe reguluje hladinu krevního cukru, což pomáhá udržet stabilní energii a předcházet únavě i chutím na další sladkosti.
Zařadíme-li sladké jídlo jako hlavní pokrm, doporučuji edukovat děti, aby si před sladkým jídlem dali zeleninu nejlépe s nějakým dipem, např. ze zakysané smetany anebo se kamarádi rozdělí, že si dají jak sladké, tak sladké jídlo a rozdělí si ho napůl, v pořadí slané a sladké.
- Jáhlový nebo rýžový nákyp – s minimem cukru, s přidaným ovocem. Místo hlavního jídla, můžeme rýžový nákyp nakrájet na kostky a dát ho dětem jako dezert po hlavním jídle.
Stačí malé změny – méně cukru, více celozrnných surovin a důraz na přirozenou sladkost ovoce. Děti si mohou pochutnat, aniž by to mělo negativní dopad na jejich zdraví a soustředění.
Není to jen na vás, ale je to o celkovém přístupu školy na edukaci dětí, jak zdravěji jíst. Vyřadit ze škol sladké nápoje a navýšit konzumaci ovoce a zeleniny.
S přicházejícím jarem bude i více pohybu venku, tak vše půjde snadněji a děti budou mít větší chuť k jídlu. A proto budou potřebovat kvalitní oběd, aby neměly brzy hlad.
Krásné jarní dny.
Klára Zurynková
za tým Pegas
Čerstvé a sezónní potraviny jako základ jídel ve školní jídelně
Využívání čerstvých a sezónních surovin je klíčovým krokem k zajištění zdravější a chutnější stravy pro děti. Tyto potraviny mají nejen vyšší nutriční hodnotu, ale také lépe odpovídají potřebám těla v konkrétním ročním období.
Proč volit sezónní potraviny?
- Vyšší kvalita a chuť: Zelenina a ovoce sklízené v jejich přirozené sezóně jsou plné chutí a živin.
- Čerstvost: Kratší přepravní vzdálenosti znamenají, že suroviny jsou čerstvější a méně zpracované. Je známo, že převozem a uskladněním ztrácí ovoce či zelenina minerály a vitamíny.
- Ekonomická výhodnost: Sezónní potraviny jsou obvykle dostupnější a cenově výhodnější než např. citrusové plody z dovozu.
- Udržitelnost: Lokální a sezónní výběr pomáhá snížit ekologickou stopu a podporuje naše zemědělství.
Jak zařadit čerstvé a sezónní potraviny do jídelníčku?
- Inspirace sezónním kalendářem: Sestavte jídelníček na základě aktuální nabídky lokálních sezónních produktů. Například na podzim zařaďte dýni, řepu nebo jablka, v létě zase cukety, rajčata nebo jahody a nyní aktuálně v zimě hlavně kořenovou zeleninu, zelí, pekingské zelí a fermentovanou zeleninu.
- Různorodost pokrmů: Kombinujte různé druhy zeleniny a ovoce, aby byl jídelníček pestrý a lákavý. To bude děti i vás bavit.
- Edukační prvky: Zapojte děti do poznávání sezónních surovin – třeba prostřednictvím ochutnávkových dnů nebo interaktivních workshopů o výživě ve škole.
Příklad sezónního menu – ZIMA:
- Polévka: Krémová zeleninová či čočková polévka.
- Hlavní chod: Hovězí maso na mrkvi s bramborem.
- Dezert: Jablečný kompot s hřebíčkem a skořicí (zima).
V ZIMĚ není taková hojnost vitamínů či minerálů z čerstvé zeleniny a ovoce, proto doporučuji zařadit více luštěnin jako je pohanka, čočka červená či černá nebo pseudoobilovinu quinoa, kterou je možno nahradit místo rýže či jáhel jako příloha anebo z toho uvařit něco jako je rizoto, kdy místo rýže dáme quinou.
Co najdete v nabídce na našem webu?
esenciální bílkoviny, vlákninu, minerály: hořčík, železo a zinek, vitamín skupiny B
černá quinoa je sladší, a proto se používá do salátů, po uvaření drží tvar
vitamíny skupiny B – jako B1, B6, B9, minerály, jako je železo, hořčík, zinek, draslík, fosfor a mangan, bílkoviny, vláknina a antioxidanty
velmi podobné složení minerálů a vitamínů jako černá čočka, navíc ČERVENÁ ČOČKA JE STRAVITELNĚJŠÍ A MŮŽE SE KRÁSNĚ VYUŽÍT:
- do krémové polévky
- do kari a dušených pokrmů
- jako kaše
- jako přísada do pomazánek nebo salátů
Krásné zimní dny a opatrujte sebe a svou energii!
Klára Zurynková
za tým Pegas